Enige echte grill

Konro Grill

Hebben we het over de Konro Grill, dan hebben we het over de enige echte uit Japan. Imitaties van de grill zijn er ook, maar dit betekent niet dat de kwaliteit van de echte grill ooit wordt benaderd. Het verschil is dat de echte grill met de hand is gemaakt, de klei die wordt gebruikt is namelijk bestand tegen bijzonder hoge temperaturen van 1000 graden en hoger. Mede door de houtskool die wordt gebruikt, worden hoge temperaturen bereikt in de grill. 

Gebruikt als verwarming

Na het ontwikkelen van de Konro Grill, werden de roosters als eerste gebruikt als verwarming. Men kwam er later achter dat de roosters ook perfect waren om eten op te bereiden, omdat de warmte perfect wordt vastgehouden in de grill door het materiaal. Je vlees of groente wordt maar een paar centimeter boven het houtskool geplaatst, het sap van het vlees komt op de grill en verdampt razendsnel. De damp die in het vlees trekt, geeft een heerlijke rooksmaak aan je vlees.

Konro Grill

Speciale houtskool

Om tot hoge temperaturen te komen heb je houtskool nodig wat lang brand, de Binchotan soort wordt met de hand samengesteld. De houtskool kom je alleen in het zuidwesten van Japan tegen, de bevolking maakt de houtskool met de hand. In grote kleiovens wordt langzaam het vocht eruit getrokken, waardoor je een harde houtskool soort overhoudt. De houtskool brandt ook veel langer dan de andere soorten. Niet voor niets bereikt de Konro Grill zeer hoge temperaturen die je normaal niet zal bereiken.