Boterkoek met Vanille

Boterkoek

Boterkoek met Vanille is een variatie op de gewone boterkoek, maar heeft toch juist ook wel weer een beetje een traditionele smaak. Die smaak ken je overigens vaak niet van de boterkoek, maar vaak meer van desserts of appeltaarten.

Dat geeft nu juist ook weer wat bijzonders aan de koek. Een lekkere boterkoek zelf maken.

Het recept is makkelijk te maken, en je hoeft er ook niet een echte vanilleboon te gebruiken, want in dit recept gebruiken we vanillesuiker. Eventueel kun je een drupje, of twee, vanille-extract toevoegen.

Niet te veel dus, want dan begint de smaak van de vanille al snel te overheersen, en het moet natuurlijk ook wel boterkoek blijven. Gebruik je alleen de vanillesuiker kun je wel wat meer vanillesuiker gebruiken, en dezelfde hoeveelheid witte basterdsuiker verminderen. Dan wordt de vanillesmaak ook wat sterken, maar zal niet zo snel gaan overheersen.

Boterkoek met Vanille - bourbon-street.nl.jpg wordt weergegeven

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 275 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel melk of een half geklutst ei

Recept

  • Boter de boterkoekvorm van 26 cm. doorsnede in
  • Neem een mengkom de zeef hierin de bloem
  • Voeg de basterdsuiker, de vanillesuiker, de boter en het zout toe en kneed hiervan een mooi samenhangend deeg
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Neem het deeg uit de mengkom en doe het in de boterkoekvorm
  • Druk het boterkoekdeeg redelijk aan met de hand
  • Bestrijk de boterkoek met wat los geklopt ei of met wat melk
  • Trek er met een vork wat lijnen in of ruitjes
  • Zet de boterkoek in het midden van de voorverwarmde oven en bak de boterkoek met vanille gaar in ongeveer 15 minuten
  • De boterkoek is klaar als deze mooi goudbruin is geworden
  • Laat de boterkoek redelijk afkoelen in de vorm, minimaal een kwartiertje, anders is de kans groot dat de koek breekt bij het eruit halen