Oorsprong van ham

Nu de feestdagen er weer aan komen moet menigeen de beslissing nemen om te kiezen of ze een gevulde kalkoen kopen voor het kerstdiner. Het aanbod is groot, je kunt bijvoorbeeld ook een beenham kopen of kiezen voor wild vlees.

De beenham, het superieure stuk van de ham, kent een lange geschiedenis, die meer omvat dan alleen traditie. Zonder overdrijving heeft ham mede bijgedragen aan de moderne beschaving.

Het woord ham is afkomstig van het oude-Engelse woord Hamm en verwijst specifiek naar een stuk vlees uit de achterpoten van het varken. China claimt dat het eerste varkenspootje er al in 4900 v.Chr werd bereid.

Romeinen

Enthousiasme voor ham werd verspreid over het oude Europa door de Romeinen, die waarschijnlijk de praktijk van ham bereiding leerden tijdens het handelen met de Chinezen. Een verrassend werkbaar recept voor ham met vijgen stamt uit de tweede eeuw, toen het de aandacht wist te vestigen op de bankettafels. De Galliërs produceerden ham uit de beroemde Bayonne, het Zwarte Woud en de Westfalen.

Christopher Columbus nam acht varkens aan boord mee toen hij Spanje verliet voor zijn zoektocht naar de nieuwe wereld.  De ontdekkingsreiziger Hernando de Soto’s leverde 13 varkens aan voor kweekvoorraad voor de varkensvleesindustrie van de Verenigde Staten, toen hij in 1539 aan de kust van Florida landde . Binnen een paar jaar groeide dit uit tot het aantal van 700 varkens.

Tegen de 17e eeuw haalden de meeste koloniale boeren varkens op. De lange houdbaarheid van zout varkensvlees en bacon maakten de ham populair in de vroege Amerikaanse keukens. De Amerikaanse uitdrukking “hoog op het varken” lijkt afkomstig te zijn van de positie van de ham op de bovenste helft van het varken.  Dit is een verwijzing naar de beenham, het beste stukje vlees van het varken.

Drie hoofdtypen ham

Niet alle hammen zijn gelijk gemaakt, dus het is noodzakelijk om precies te weten wat je koopt.

Ten eerste is er de gerookte ham, dit heeft de een roze  kleur te zijn en is vaak klaar voor directe consumptie. Hoewel sommige soorten eerst gekookt moeten worden, moet je wel het etiket controleren voordat je het koopt of eet. Uitgeharde hammen die gekookt moeten worden, zijn met kookinstructies gelabeld.

Dan de uitgeharde en gerookte ham, deze ham is volledig gaar en hoeft eigenlijk alleen maar opgewarmd te worden in de oven.

Als laatste is er de verse ham: Zoals de naam het al aangeeft, is dit een ongekookte ham die vereist dat het gekookt wordt. Verse hammen hebben dezelfde kleur en textuur als vers ongekookt gebraad van varkensvlees. Dit type ham wordt vaak geserveerd tijdens vakantie-maaltijden.

De meeste gerookte hammen hoeven echter niet van te voren te worden gekookt

Zorg ervoor dat je het label van de ham controleert, zowel de uitgehard en gerookte hammen zijn over het algemeen klaar om te eten. Het is aan jou en je smaakpapillen of je je gerookte ham liever koud of warm eet.

Grote hammen hebben in ieder geval een paar uur nodig om te verwarmen, dus houd hier rekening mee.