Dit is waarom biefstuk kopen al jaren ontzettend populair is

vlees

Iedereen kent het vleesstuk ‘biefstuk’ wel en waarschijnlijk eten de meeste mensen het ook regelmatig. Maar waarom is een biefstuk kopen zo populair? Het vlees staat bekend om zijn malsheid en smaak, maar toch kan het een enorme uitdaging zijn om hem goed te bereiden. 

Wat is biefstuk? 

Biefstuk is een verzameling van verschillende delen van een rund of een kalf. Er is niet één type biefstuk, er zijn meerdere soorten vlees die eronder vallen. Zo heb je een spierstuk, bovenbil maar ook de dikke lende van het rund. Het vlees zit voornamelijk aan de achterzijde van de koe, waardoor dit het vlees is dat het minste in beweging is geweest. Hierdoor zit er weinig bindweefsel in het vlees en smaakt het malser dan andere stukken vlees. 

Als je gaat kijken naar een biefstuk dan kan je kiezen uit allerlei verschillende soorten rassen runderen. Een van de bekendste en ook duurste rassen is de Wagyu. Een ander bekend ras is de Black Angus bijvoorbeeld, maar je kan ook gaan voor een Argentijns biefstuk kopen. 

Hou rekening met biefstuk kopen en jouw bereidingsmethode

Het is belangrijk om jouw eigen wensen en je bereidingsmethode in je achterhoofd te houden als je biefstuk kopen gaat. Wil je een roze, sappige biefstuk? Dan is het belangrijk dat je een dikker stuk koopt dan wanneer je hem liever doorbakken hebt. Ga je de biefstuk in de pan bakken, of juist op de barbecue? Voor de barbecue wordt altijd een dikker stuk aangeraden om ervoor te zorgen dat hij mooi krokant wordt aan de buitenkant. 

Besteed aandacht aan de garing van je biefstuk

Als je een biefstuk kopen gaat is het belangrijk om op de dikte te letten, maar als je hem gaat bereiden is het ook belangrijk om op de garing te letten. De dikte van de biefstuk is van directe invloed op de garing. Afhankelijk van jouw wens kan je kiezen voor een kerntemperatuur om aan te houden, maar er zijn ook andere manieren om te weten of je biefstuk de juiste garing heeft. Zo is er de methode van je handpalm, maar ook de klok kan je beste vriend zijn. Let er in elk geval op dat je de biefstuk na de bereiding altijd even laat rusten om ervoor te zorgen dat de sappen goed verdeeld raken. 

Biefstuk kopen? Bedenk eerst wat je ermee wilt doen.

Je kan biefstuk heel eenvoudig bereiden met jus op een klassieke manier, maar je kan er ook voor kiezen om te experimenteren. Als je een biefstuk kopen gaat is het belangrijk om te weten wat je ermee wilt doen. Je kan gaan voor verschillende kruiden, marinades en sauzen, maar er zijn ook andere manieren om het gerecht creatief te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een Beef Wellington. En je kan de Beef Wellington heel klassiek maken, maar ook je eigen twist eraan geven. Let er wel op dat dit niet een recept is voor de beginner maar wel enige vaardigheid in de keuken vereist.  Kijk voor kwalitatief goede biefstuk bij bijvoorbeeld Beef & Steak.