Alles over port

Veel mensen houden ervan om een lekker alcoholisch drankje te drinken. Dit kan natuurlijk op veel verschillende momenten van de dag. Opstaan met een alcoholisch drankje is misschien niet het beste idee, maar toch is een mimosa erg populair tijdens de brunch. Lekker in de zon genieten van een biertje of een wijntje is iets wat veel mensen graag doen. De meeste mensen zullen drinken bij het avondeten, denk maar aan bijpassende wijnen bij vlees of vis. Wat er na het eten gedronken wordt, verschilt ontzettend per persoon. Sommige mensen houden van een lekkere dessertwijn, terwijl anderen liever nippen aan een wat sterker drankje, zoals whiskey of likeur 43. Ook port is een populair drankje voor na het eten, alhoewel dit vroeger meer gedronken wordt dan nu. 

Als je nog jong bent is de kans groot dat je het zelf nog nooit hebt geproefd, maar je opa en oma dit wel graag drinken. Wat is deze wijn nou precies? In dit artikel kun je alles lezen over deze wijn. 

Wat is port?

Zoals de naam misschien als een beetje verraadt, is deze wijn afkomstig uit Portugal. Port mag alleen deze naam krijgen als het uit de Douro regio komt. Dit moet gekeurd worden door een bepaald instituut, voor het onder de naam port de winkel in mag. Ook mag deze wijn niet gemaakt worden van elk soort druif en het drankje moet tussen de 19% en 21% alcohol hebben. Eigenlijk lijkt deze variant best wel op normale rode, witte of rosé wijn, alleen is de smaak een stuk zoeter en voller. Ook zit er dus een stuk meer alcohol in port dan in normale wijn. De zoetere en vollere smaak heeft deze wijn te danken aan het proces waarmee dit gemaakt wordt. In wijnvaten begint het gistingsproces van de druiven. Bij het maken van deze wijn wordt hier op een gegeven moment brandewijn aan toegevoegd. Door de toevoeging van deze extra alcohol stopt het gistingsproces en blijft er meer suiker in de drank aanwezig. 

Hoe moet je het bewaren?

Je hoort soms misschien wel eens verhalen uit een port die al 40 jaar in de wijnkelder ligt. Het is echter niet het geval dat je elk port lang kunt bewaren. Koop je wijn in de supermarkt? Dan is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te nuttigen. Naarmate je de wijn langer zult bewaren, zal de kwaliteit hiervan alleen maar afnemen. Als je een port koopt van een wat betere kwaliteit, zoals die van Flesjewijn.com, kan het juist erg lekker zijn om deze nog wat langer te laten liggen. Wanneer je een kwaliteits port wilt bewaren moet je dit natuurlijk wel op de juiste manier doen. Het beste is om het in een donkere en trillingsvrije ruimte te bewaren. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden is ideaal en de ruimte moet iets wat vochtig zijn. Als de ruimte niet vochtig genoeg is, zal de kurk namelijk uitdragen.   Als je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd bent geworden in het proeven van deze wijn kun je beginnen met een variant uit de supermarkt. Bevalt dit? Dan bestaat er natuurlijk ruime keus aan kwaliteitswijnen.